Coraz więcej roślinności
30 marca 2015, 15:54Analiza danych satelitarnych z ostatnich 20 lat wskazuje, że pomimo masowej wycinki lasów deszczowych, roślinności na Ziemi jest coraz więcej. Od 2003 roku masa roślinna zwiększyła się na planecie o 4 miliardy ton węgla zawarte w biomasie.
Wyciąg z różeńca alternatywą dla antydepresantów
27 marca 2015, 07:31Ekstrakt z różeńca górskiego (Rhodiola rosea) stanowi dobrą alternatywę dla tradycyjnych metod leczenia tzw. dużej depresji (ang. major depressive disorder, MDD).
Immunoterpia choroby Alzheimera
26 marca 2015, 11:54Już pojedyncza dawka immunoterapii zmniejsza problemy pamięciowe związane z chorobą Alzheimera.
Fasola w cieplejszym świecie
25 marca 2015, 12:31Różne odmiany fasoli, w tym fasola czarna czy kidney są podstawowym źródłem białka dla wielu mieszkańców Ameryki Południowej czy Afryki. Jednak ocieplający się klimat spowoduje, że do roku 2050 areały upraw tych roślin zmniejszą się nawet o 50%
Nicień wykrywa nowotwory
25 marca 2015, 12:16Nicień Caenorhabditis elegans potrafi wykryć nowotwór w ludzkim moczu.
Niedobór cynku zaburza pracę układu odpornościowego
25 marca 2015, 11:17Cynk wydaje się wpływać na to, jak układ odpornościowy reaguje na stymulację, zwłaszcza stan zapalny.
Kolosalna struktura po wielkim zderzeniu
25 marca 2015, 06:39W Centralnej Australii odkryto największą znaną strefę uderzeniową. Struktura o średnicy 400 kilometrów powstała przed milionami lat, gdy potężna asteroida, która chwilę wcześniej rozpadła się na dwie mniejsze, uderzyła w Ziemię
Mleko może być dobre dla mózgu
24 marca 2015, 13:29Najnowsze badanie naukowców z Centrum Medycznego Uniwersytetu Kansas wskazuje na związek między piciem mleka a poziomem przeciwutleniacza glutationu w mózgach zdrowych starszych osób.
Słodzik zostanie wykorzystany do leczenia agresywnych nowotworów?
24 marca 2015, 12:44Sacharyna, sztuczny środek słodzący, może znaleźć zastosowanie w terapii lekoopornych, agresywnych nowotworów.
Metoda przygotowania mniej kalorycznego ryżu
24 marca 2015, 11:47Jak zmniejszyć liczbę kalorii wchłanianych z ryżu aż o ok. 60%? Wg zespołu ze Sri Lanki, ugotować go z dodatkiem oleju i schłodzić przez 12 godzin, tworząc skrobię oporną (ang. resistant starch, RS) na działanie enzymów trawiennych.